Terug
Gepubliceerd op 25/10/2021

2021_IP_00086 - Interpellatie van raadslid Gaby Colebunders: Armoede

Gemeenteraad
di 19/10/2021 - 20:15 Limburghal - Auditorium
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Tom Arts, Voorzitter; Wim Dries; Anniek Nagels; Kathleen Parthoens; Erhan Yilmaz; Alessandro Cucchiara; Toon Vandeurzen; Michael Dhoore; Yilmaz Kurtal; Ria Grondelaers; Geert Swartenbroekx; Annita Laporte; Erik Gerits; Chris Janssens; Mehmet Kayacan; Marleen Vrancken; Lotte Trippaers; Yasin Kilic; Geert Reyskens; Mustafa Harraq; Sara Roncada; Ivo Schoonheere; Zuhal Demir; Jan Bergmans; Nawal Farih; Laura Olaerts; Cansu Pinarci; Jasper Olaerts; Karel Kriekemans; Danny Kerkhofs; Stefano Ghiro; Sabine Hoeven; Sabrina Cavaliere; Chantal Coppens; Gaby Colebunders; Anna Boey; Rina Simons; Cindy Machiels; Stijn Schepers

Afwezig

Meryame Kitir; Hilde De Wilde

Secretaris

Stijn Schepers

Voorzitter

Tom Arts, Voorzitter
2021_IP_00086 - Interpellatie van raadslid Gaby Colebunders: Armoede 2021_IP_00086 - Interpellatie van raadslid Gaby Colebunders: Armoede

Motivering

Indiener(s)

Gaby Colebunders

Gericht aan

Tom Arts

Tijdstip van indienen

do 14/10/2021 - 09:45

Toelichting

Afgelopen zondag, 17 oktober was het werelddag van verzet tegen armoede. Met de PVDA zijn we verbijsterd als we zien hoe groot de kloof wordt tussen arm en rijk. Het beleid duwt mensen in armoede en het aantal miljonairs naar recordhoogte. Zo kan het niet verder. In Genk heeft één op vijf een laag inkomen. De kinderarmoede is gedaald maar is nog steeds 24%. Bijna één op vier kinderen groeit dus op in armoede. Dat cijfer blijft veel te hoog. Het inkomen is een factor die direct aangepakt kan worden. Als PVDA vinden we dat Iedereen recht op een inkomen boven de armoedegrens, ook mensen met een uitkering. Dat vinden we niet meer dan normaal in een welvarend land als België. Dat is normaal een federale bevoegdheid maar de stad zou hier ook iets aan kunnen doen. Daarom vragen wij, als PVDA Genk, dat de stad Genk een proefproject start waarbij ze alle inkomens onder de armoedegrens bijpassen tot de armoedegrens. Het OCMW zou dit bedrag kunnen bijpassen. We weten dat het hier over een serieus bedrag gaat maar dat toont ook net aan dat er te veel mensen en gezinnen een inkomen hebben dat een stuk onder de armoedegrens ligt.  

Hoeveel gezinnen, of mensen in Genk leven onder de armoedegrens?
Ziet u dit zitten als piloot project om een voorbeeld te stellen naar andere steden en gemeentes, alles begint met politieke keuzes. En met dit voorstel zou je u verkiezingsslogan een stad op mensenmaat alle eer aan doen?

Bespreking

Antwoord

Hoeveel gezinnen, of mensen in Genk leven onder de armoedegrens?

De armoededrempel of armoedegrens is gelijk aan 60% van het nationaal mediaan beschikbaar huishoudinkomen na sociale transfers (sociale zekerheids- en bijstandsuitkeringen). Deze armoededrempel wordt aangepast aan de samenstelling en grootte van het huishouden. Voor een alleenstaande lag de Belgische armoededrempel volgens de EU-SILC-enquête van 2020 op 1.284 euro per maand, voor een gezin met twee volwassenen en twee kinderen op 2.696 euro per maand. Er wordt vanuit gegaan dat huishoudens met een inkomen onder de armoededrempel een verhoogd risico op armoede lopen. 

We weten niet juist hoeveel huishoudens dit zijn, maar we kunnen op basis van indicatoren wel een inschatting maken. Zo kunnen we kijken naar de gemeenschappelijke belastingaangiftes, waar we zien dat voor het inkomstenjaar 2018 in Genk 4.678 belastingaangiftes gedaan werden voor een totaal netto belastbaar inkomen onder de 30.000 euro. 

Ziet u dit zitten als piloot project om een voorbeeld te stellen naar andere steden en gemeentes, alles begint met politieke keuzes? 

Genk gaat zeer duidelijk de strijd aan tegen (kans)armoede, waarbij een van de hefbomen in armoedebestrijding de inkomensbescherming is. Maar armoede-bestrijding gaat breder dan inkomensbescherming. De vaststelling is inderdaad dat het leefloon en andere uitkeringen vaak ontoereikend blijven om een menswaardig bestaan op te bouwen. Zo ligt het leefloon en de andere minimumuitkeringen onder de armoederisicodrempel vastgesteld door Europa. Er ligt echter een nadrukkelijke rol voor hogere overheden om structureel armoede te bestrijden en de inkomens op te trekken. 

Lokaal kan een OCMW op basis van artikel 1 van de OCMW-wet aanvullende financiële en/of materiële steun toekennen om mensen met een beperkte financiële draagkracht een menswaardig leven te garanderen. De invulling van het concept ‘menswaardig leven’ is nauwelijks bij wet geregeld, het behoort tot de discretionaire bevoegdheid van de OCMW’s. Dit laat toe om de hoogte van de steun aan te passen aan de individuele behoeften van de hulpvrager wanneer de inkomsten en uitgaven niet meer in evenwicht zijn, alsook gekoppeld aan de lokale omstandigheden en (budgettaire) mogelijkheden. 

Om gelijke, eenvormige en objectieve behandeling te waarborgen, werkt OCMW Genk met een uitgewerkt steunverleningskader voor aanvullende financiële steun op het moment dat inkomsten en uitgaven niet meer in evenwicht zijn. 

We baseren ons op volgende principes:

  • Alle rechten worden uitgeput waardoor onderbescherming wordt tegengegaan en structureel het beschikbaar inkomen wordt gemaximaliseerd;
  • Het maximaliseren van kansen om personen zelfstandig op weg te zetten via een integrale krachtenaanpak. Actieve inzet in een begeleidingstraject, activeringsinspanningen en inspanningen tot het verhogen van de inkomsten en de daling van de uitgaven zijn voorwaarden (het is dus een verhaal van rechten en plichten) voor de toekenning en het behoud van de aanvullende financiële hulp.
  • Een inkomensgrens die voldoende hoog is om een menswaardig leven te leiden en minimaal te participeren aan de samenleving, maar met een voldoende groot spanningsveld tussen een inkomen uit steun en een inkomen uit tewerkstelling.
  • Individualisatie dient ten alle tijden mogelijk te zijn. Elke situatie is echter uniek en gemotiveerde billijkheidsredenen kunnen steeds leiden tot een afwijkende beslissing voor het Bijzonder Comité Sociale Dienst.

We leggen de focus op het maximaliseren van kansen en het zelfredzaamheidsproces. Het doel is om de kwetsbare Genkenaar onafhankelijk te maken. Dit vergt de nodige inzet en begeleiding.

wo 20/10/2021 - 09:50