Terug
Gepubliceerd op 25/10/2021

2021_IP_00083 - Interpellatie van raadslid Sabrina Cavaliere: Veiligheid in Genkse parken en natuurgebieden

Gemeenteraad
di 19/10/2021 - 20:15 Limburghal - Auditorium
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Tom Arts, Voorzitter; Wim Dries; Anniek Nagels; Kathleen Parthoens; Erhan Yilmaz; Alessandro Cucchiara; Toon Vandeurzen; Michael Dhoore; Yilmaz Kurtal; Ria Grondelaers; Geert Swartenbroekx; Annita Laporte; Erik Gerits; Chris Janssens; Mehmet Kayacan; Marleen Vrancken; Lotte Trippaers; Yasin Kilic; Geert Reyskens; Mustafa Harraq; Sara Roncada; Ivo Schoonheere; Zuhal Demir; Jan Bergmans; Nawal Farih; Laura Olaerts; Cansu Pinarci; Jasper Olaerts; Karel Kriekemans; Danny Kerkhofs; Stefano Ghiro; Sabine Hoeven; Sabrina Cavaliere; Chantal Coppens; Gaby Colebunders; Anna Boey; Rina Simons; Cindy Machiels; Stijn Schepers

Afwezig

Meryame Kitir; Hilde De Wilde

Secretaris

Stijn Schepers

Voorzitter

Tom Arts, Voorzitter
2021_IP_00083 - Interpellatie van raadslid Sabrina Cavaliere: Veiligheid in Genkse parken en natuurgebieden 2021_IP_00083 - Interpellatie van raadslid Sabrina Cavaliere: Veiligheid in Genkse parken en natuurgebieden

Motivering

Indiener(s)

Sabrina Cavaliere

Gericht aan

Tom Arts

Tijdstip van indienen

ma 11/10/2021 - 14:40

Toelichting

Onlangs verschenen er op de facebookgroep ‘ge zijt van Genk als’ en een dag later ook in het Nieuwsblad een bericht over een vrouwen die tijdens haar wandeling in het Thor Park geconfronteerd werd met een exhibitionist. 

Wat is een exhibitionist/ exhibitionisme?

Vanuit psychiatrisch oogpunt kan exhibitionisme omschreven worden als een seksuele drang om bekeken te worden. “Een exhibitionist is iemand die ervan geniet om bekeken te worden, terwijl hij of zij zich uitkleedt of zichzelf bevredigt. Het is wel belangrijk om erbij te vermelden dat een exhibitionist dat doet bij mensen die hier zelf niet mee instemmen.” 

Het gaat hier dus echt over seksueel grensoverschrijdend gedrag en dit kunnen wij in onze samenleving niet tolereren. Naast het Thorpark, dat sinds deze zomer vaker dé locatie is geweest voor dit soort taferelen kan je in bijlage ook een kaart vinden met aangeduide plekken in Genk die gebruik worden voor anonieme seksdates. 

  • Daarom vraag ik mij af hoeveel klachten zijn ingediend bij de politie?
  • Gaat het dan steeds over dezelfde personen?
  • Zijn er al mensen gearresteerd?
  • Kan de stad inzetten op extra middelen om wandelaars, kinderen en toeristen een veiliger gevoel te geven in onze Genkse parken en natuurgebieden?
  • Is er meer  herhalend toezicht op deze plekken?  Het is algemeen geweten dat toezicht het ongewenste gedrag van exhibitionisten afremt.
  • Is er aandacht voor de slachtoffers? 
  • Het delen op sociale media door de slachtoffers is begrijpelijk maar niet veilig. 

Wat doet de stad om mensen de sensibiliseren om zeker meldingen te gaan doen bij de politie en het niet enkel via sociale media te verspreiden?  

Het inzetten op extra veiligheid in de Genkse wandelparken en natuurgebieden kan ook gebruikt worden om sluikstorten te voorkomen. Het is dus een win-win situatie op meerdere vlakken.  

Foto zie bijlage.

Bespreking

Antwoord

Voor de periode 2021 werden er tot hiertoe (d.d. 12 oktober 2021) vier meldingen geregistreerd met betrekking tot exhibitionisme. Het gaat daarbij niet steeds over dezelfde personen.  

Voor wat de vier meldingen dit jaar betreft:

Melding 1: de feiten werden via project M – snelrecht afgehandeld met voorleiding bij de jeugdrechter.

Melding 2: de feiten werden via project M – snelrecht afgehandeld met voorleiding bij de M Magistraat.

Melding 3: het onderzoek is nog lopende.

Melding 4: de melder ontving ongewenste beelden via GSM. Er was geen arrestatie.

Aanvullend toch ook even dit:

De aangegeven plaatsen worden door de indiener van de interpellatie geduid als locaties van anonieme seksdates. Anonieme seksdates zijn evenwel geen vorm van exhibitionisme. Geen enkele melding in kader van openbare zedenschennis (anno 2021 tot hiertoe) kan gelinkt worden aan anonieme seksdates. Het overlast gegeven van anonieme seksdates, is tot hiertoe - door het team overlast - in Genk niet gekend. 

Kan de stad inzetten op extra middelen om wandelaars, kinderen en toeristen een veiliger gevoel te geven in onze Genkse parken en natuurgebieden?

Directe, rechtstreekse acties zijn hier minder aan de orde, daar het een zeer specifiek fenomeen betreft, gecombineerd met een zeer groot ‘werkgebied’. Wel betreft het hier een algemeen veiligheidsgevoel en daar zetten wij vanuit het volledige veiligheidsbeleid natuurlijk op in, steeds volgens het principe van de veiligheidsketen. Maar om dan specifiek te gaan werken op parken en natuurgebieden is natuurlijk wat anders. Sociale controle is een belangrijk element in het nastreven van een veiligheidsgevoel. Die is er bijvoorbeeld in een drukbezocht, en goed verlicht Molenvijverpark. Maar in natuurgebieden zoeken mensen net rust en stilte op. Hier openbare verlichting en ‘sociale controle’ voorzien is niet wenselijk. Daarnaast is het voorzien van camera’s in deze lucratief. Ofwel hang je overal een camera (wat onmogelijk is), ofwel hang je er geen.

Verder draagt ‘netheid’ ook bij tot een goed veiligheidsgevoel. Het is daarom belangrijk om de parken en natuurgebieden goed te onderhouden. Daar zetten ANB en onze eigen stadsdiensten volop op in.

Is er meer herhalend toezicht op deze plekken? 

Aangezien de overlastploegen in de politiezone werken volgens de principes van Intelligence Led Policing (informatiegestuurde politiezorg) werden er tot hiertoe geen specifieke acties of toezichten georganiseerd. Uiteraard zal de politie het nodige verrichten als deze vorm van overlast door de burger gemeld wordt, of als deze vorm van overlast ambtshalve vastgesteld zou worden. 

Is er aandacht voor de slachtoffers?

Natuurlijk. Slachtofferbejegening is een essentiële taak van de politiediensten. De politie staat in voor de eerste opvang van slachtoffers en versterkt correcte basisinformatie aan de slachtoffers. Indien nodig of gewenst verwijst men de slachtoffers door naar gespecialiseerde hulpverlening.

Wat doet de stad om mensen te sensibiliseren om zeker meldingen te gaan doen bij politie en het niet enkel via sociale media te verspreiden?

Vanuit afdeling Veiligheid worden klachten en signalen standaard gemeld aan Politie CARMA. Daarnaast wordt aan de ‘klager’ steeds gevraagd om zelf ook klacht in te dienen bij politie CARMA in functie van verdere dossieropbouw.

wo 20/10/2021 - 09:39